Earth and Glass House / Lotus Studio


Earth and Glass House / Lotus Studio

© Niveditaa Gupta© Niveditaa Gupta© Niveditaa Gupta© Sagar Chhabra+ 20


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    20000 ft²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2019


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: Oikos, Airtech atmosphere, Anusha Technovision, Artius India, Asian Paintings, Graava, JB Glass, Mangrove Collective, waiting, Shades of India, Span Wood, Stonera, Ultratech, DIS Vision, viara














© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

Text description provided by the architects. City dwellers in Indian metropolitan centers have escaped in droves to the relatively quieter and greener suburbs to spend the weekends away from maddening crowds, crowded streets and air pollution. Serving as a portal to a higher quality of life, suburban neighborhoods are seeing the proliferation of private farms and bungalows where residents can spend time with family, entertain guests, and reconnect with nature.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta
Ground floor Plan
Ground floor Plan
© Sagar Chhabra
© Sagar Chhabra

The Earth and Glass House, located in the suburbs of New Delhi, is designed as a weekend retreat for a family looking to host friends and relatives to decompress from the chaos of big city life. Set on a rectangular two-acre lot, half of which is reserved for hosting events, the house is surrounded by farmland on three sides and a dense urban agglomeration to the east. Clients had a fifteen meter high compound wall built along this fringe to provide privacy and security. Creating a landscaped area along this wall as a buffer to development became a starting point to initiate the design scheme.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

Designed to provide a setting that would accommodate multiple recreational functions, this landscaped area serves as an extension of the living area. A secondary rammed earth wall used from the ground excavated during construction forms a continuous backdrop to the pool. Covered walkways assembled using a light ironwork grid, interspersed with restrained silver oak trees along the periphery of the site, are designed to add a layer of landscape and privacy. The metal frame allows various recreational activities. These include a DJ platform, a small pool house and a tree house. machan. The resulting interstitial space is designed to house vines, lianas and plants in irrigated troughs along the grid to create a dense mesh of vegetation.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta
Plan - 1st floor
Plan – 1st floor

The zoning of the site is derived from Vastu principles. To let in the southern sun and bring the outdoors in, the design team carved out a winter courtyard, opening the living room up to the landscape, facilitating a continuous line of sight from the winter courtyard to the lawns at the North. Private spaces flank the living room and are connected by a terraced garden and shaded deck on the upper level. The house combines three construction systems: rammed earth load-bearing walls, a mild steel frame and exposed RCC slabs. A key design challenge was to develop the joinery and joining details required to cohesively unite these three distinct structural systems.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

An alley leads visitors to the entrance porch, shaded by a cantilevered volume ten meters long resting on a load-bearing adobe wall and a pair of V-shaped columns. The entrance is marked by a courtyard with sky-lit double height within which sits a staircase that establishes a visual and spatial connection between the shared and private spaces. Its brass balustrade mimics the twigs and branches of nearby trees as a nod to nature. An installation resembling a curved wooden door mimics the shape of the staircase; together, the ensemble injects the space with a sculptural presence.

© Sagar Chhabra
© Sagar Chhabra
Section
Section

Designed in the form of a pavilion, the saloon features panoramic glazing which ensures that the interiors remain bright with daylight. Like a work of art, an articulated concrete and brass Jenga-inspired bar serves as a nexus between the living and dining spaces. Beyond, the dining room extends into the kitchen and the utility spaces. The overall spatial experience invites inhabitants to explore the tactility of the surfaces that populate the space. Revealing the materiality of building components is intrinsic to home design vocabulary. In the living room and dining room, the overall narrative of metal, stone and wood is reinforced by the decor and furniture pockets. Fashioned from natural materials such as cane and wood, bespoke furniture expresses the client’s eclectic tastes and introduces a warm, earthy tone to interiors.

© Sagar Chhabra
© Sagar Chhabra

The material combination of metal, wood and stone also resonates in private spaces and finds expression in bedrooms, bathrooms and vanities. Bedrooms on the upper level of the cantilevered block feature wooden floors that echo the color and texture of the cedar louvers wrapping the exterior of the cantilevered block. Due to their tactile quality and color, cedar louvers give the facade a touch of warmth and distinction. Each louver is also manually operated to provide the desired degree of shade, ventilation and privacy to residents. Each room is equipped with custom-made furniture; for example, in the master bedroom, an oak piece of furniture, with its representation of a heron and the bakul tree in Naqashi relief, captures the spirit of the season of basing or spring.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

True to its concept of bringing nature indoors, the bathrooms feature skylights that let in diffused daylight and reveal views of nearby foliage. Like the common areas, the baths use a palette of wood, agglomerate stone, and tile. Vanities crafted with terrazzo, brass and copper further accentuate interior expression and bring an element of understated luxury. By partnering with Mangrove Collective, the design team engaged with an assortment of materials and artifacts to bring a sense of cohesion to the design vocabulary of the Earth and Glass House. The house converges around the idea of ​​living in harmony with nature, facilitating fluid transitions and offering its residents a sanctuary to relax and connect with the outdoors.

© Sagar Chhabra
© Sagar Chhabra

Previous Florida tenants have few rights. Officials try to help
Next Payday Loans Statistics | The bank rate