Quarter Glass House is an angular extension of an Edwardian terrace



Proctor & Shaw completed an L-shaped extension with angular glazing that connects a terraced house in South West London to its leafy garden.


The Quarter Glass House project overseen by London studio Proctor & Shaw involved the refurbishment of spaces on the ground floor of an Edwardian property in Wimbledon Park.

Glass Quarter House connects a London terrace to its garden

The new extension replaces a leaky PVC veranda to the rear of the terraced house. It contains a kitchen and a dining room designed to meet the customer’s demand for spaces with as much light and height as possible.

The project was to lower the ground level throughout the entry level and create a gradual transition to a rear garden 1.2 meters lower.

A residential kitchen with an exposed wood ceiling and duck egg blue cabinets
It has an angular shape and openings that bring light inside

“There is a lovely movement in this space,” said studio co-founder Mike Shaw, “a gradual progression from the house through the new space to the garden, articulated by stepped trays that give guests separate areas although there is really a lot of space. “

Neighboring extensions on either side of the site inspired the design of an L-shaped addition with angular openings, used to optimize light levels while avoiding prying eyes.

A residential kitchen with duck egg blue cabinets
Its wooden structure is exposed through the ceiling

The project takes its name from the triangular windows found in some older car models. Like these cars, the Quarter Glass House is fitted with custom glazing to meet the specific requirements of the building.

“Quarter glass shapes came naturally to the design,” Shaw added, “milking their way into the plan as we looked at ways to ensure the extension was lightweight while still respecting the privacy of customers and customers. neighbors “.

The kitchen of an angular residential extension in London
There are four different openings to maximize light

The four openings in the timber-framed structure include a skeleton window above the sliding doors to the garden and a smaller window to the side which frames a view of the garden from a wooden window seat.

A third trapezoidal window located towards the center of the house overlooks a new courtyard. This space functions as a skylight connected to a utility room which also serves as a guest WC.

The fourth opening is a triangular skylight located in the sloping corner of the extension and above deep beams. This protects the interior from the view of the neighboring house.

A pastel-colored kitchen with an exposed wood ceiling
Wood is paired with copper surfaces and duck egg blue cabinetry

The Quarter Glass House‘s backrest called for warm, textured materials, so the interior combines exposed wood with muted copper surfaces and cabinetry painted in duck egg blue.

The ceiling soffit is crafted from Douglas fir which is complemented by the copper clad birch plywood kitchen island and the pale pink microcement which was used as the wall finish and splashback.

A residential kitchen with an exposed wood ceiling and duck egg blue cabinets
A triangular skylight is placed in the slanted corner of the extension

Large, light gray floor tiles run from the kitchen to the adjacent patio, creating a sense of cohesion between inside and outside.

The cabinets and drawers are from Ikea, which freed up some budget for high-end details like the kitchen island and a bespoke aluminum-framed dining table.

A visible wooden roof in a kitchen by Proctor & Shaw
Deep beams prevent neighboring houses from seeing inside

Proctor & Shaw was founded by Shaw and John Proctor in South West London in 2004. It specializes in new residential construction, renovations and extensions around the UK capital.

Its double-height home extension in Lambeth, south London was named London’s Best New Home Renovation Project at the 2020 Don’t Move, Improve! price.

Other London extensions carried out by the company include one with a cozy timber fringing overlooking a garden and another with faceted tiles on the internal and external surfaces.

The photograph is by Ståle Eriksen.


Previous This 11-step routine gave me the 'glass skin' of my dreams
Next Viral TikTok Video Shows How To Get Glass Skin